Jukola (2013-06-15)
Kategori: Tävling
Karta/område: Synninlukko
Arrangör: Jämsän Retki-Veikot
Land: Finland
Sträcka: 1
Sträcka: 13.91 km
Tid: 81:36
Har i efterhand tittat lite på hur jag kan ha tappat så mycket tid som jag gjorde. Ska försöka förklara. Fick en okej start, och valde vänster vid startpunkten (runt placering 100-150), för att springa lite stig. Rakt på var snabbare, och jag uppskattar att jag nu ligger på plats 200. För att komma om folk väljer jag att hålla mig mer vänster. Det är dock mycket ris i det stråk jag hamnar, och jag tappar kanske till och med en del platser på det. Efter passering av kraftledning går jag lite mer vänster än de flesta andra, för att förhoppningsvis slippa den värsta kön. Vid passage av stora vägen är jag en knapp minut efter första löpare. Därefter blir det lite kö igen, och när jag kommer fram till nästa större stig är jag ungefär 1 minut efter. När jag kommer ut på den stigen tror jag att jag ligger lite mer till vänster. Så när jag lämnar vägen tror jag att jag är ca 20-50 meter söder om strecket på kartan. Jag väljer därför att lämna de få löpare som sprang in med mig, och svänga lite mer höger. Sen ser jag stenen. Bara tt vända tillbaka ner i gropen, efter ca 15-30 sek bom. Nu ligger jag ca 1,20 mi efter första löpare som har min gaffling.
Till tvåan tar jag det rätt så lugnt, och orienterar själv, där de flesta andra löpare verkar gå till gafflingskontrollen på höjden. Får tvåan bra, men sen börjar kön.
Vid kontroll 3 är jag hela 2,21 min efter första lag. Jag tappar alltså nästan 1 minut mellan kontroll 2 och 3.
Kön fortsätter resten av banan, och jag försöker springa om folk där det går, men orienterar annars stabilt. De gånger man försöker gå ur ledet för att springa om tappar man oftast placeringar.
Väljer vägval där jag tror att det går att springa om en del löpare, och läser samtidigt in senare delar av banan.
Ut från kontroll 20 hamnar jag först i vår klunga, med många lag jagande bakom. Kör lite extra stig för att kunna läsa in resten av banan. Det blir en liten bom i den riktigt täta skogen kring kontroll 21, och ett 10-tal löpare tar sig förbi. Alla springer dock väldigt snett ut från kontrollen, och jag stämplar först i klungan vid kontroll 22.
Skogen blir sedan inte längre lika tät och några löpare springer lite fortare. På långsträckan efter vägpassage går vi kanske lite väl snett.
Växlar sedan över till nästa sträckas löpare som sexa i vår utdragna klunga.
Sammanfattning: Jag var för dålig på att skaffa en bra placering i början, och kunde sedan inte tränga mig fram. Det blev mycket till att gå i ledet. Den täta skogen från kontroll 2, till kontroll 22 ställde troligtvis till det mest. Skulle gissa på att jag skulle ha kunnat göra sträcka 2 bättre.
Tycker totalt sett att det var för många kontroller, och alldeles för få längre sträckor. De hade behövts, för att sprida ut alla 1632 löpare i skogen bättre.
Visa kommentarer (0)
 
Jukola (2013-06-15)