170901 Natt DM Uppland (2017-09-01)
Kategori: Tävling
Arrangör: Vallentuna
Distans: Natt
Sträcka: H55
Sträcka: 6.4 km
Tid: 48:00
NattDM guld! Startade som 9e och sista löpare, 18 minuter efter först startande. Hade som uttalad målsättning att vara först i mål i H55 då startfältet var lite svagt. Formstarke Per Edenhamn borde dock hålla undan. Fick syn på Pers gröna Lännadress upp mot 7e, själv sprang jag med svarta ikognito kläder för att undvika hängare, då Per sprang till vänster in mot K rundade jag höger och jag kunde obemärkt smita förbi, enkel avslutning på banan. Kartan var inte så bra jag bommade mycket, Per bommade mer och dom flesta bommade jättemycket.
Kartan är lika för alla, men det blir en hel del slump då framkommligheten inte är korrekt redovisad. Det blev i alla fall mycket intressant eftersnack. Ganska underhållande att se Livelox.
H55: https://www.livelox.com/Viewer/DM-natt-Uppland/H55?classId=103579
D50: https://www.livelox.com/Viewer/DM-natt-Uppland/D50?classId=103598
Ljummen vindstilla kväll, lite fuktigt, Hillevi och andra som använde glasögon fick problem. Ett av de bästa TC någonsin vid Vallentuna golfklubb. Linné fick en egen soffgrupp under tak. Restaurangen hade fullständiga rättigheter så Hillevi tog ett glas vitt till mackan då vi väntade på prisutdelningen.
K1: Följer först hyggeskanten går in lite i skogen och hoppas se sänkan vilket jag inte gör, följer kompassen på den platta marken, väldigt länge upplever jag det som (tränade på 7500 del för 2 kvällar sedan vilket påverkar avståndsbedömningen lite). Stenen ska dock ligga framför en brant nedförsbacke som går ner till en mosse. Skymtar en uppförsbacke framför mig, är rödd för att jag sprungit för långt och springer ut till hygget för att kolla. En brant uppförsbacke som jag inte kan se på kartan är framför mig, springer upp för backen för att få lite sikt och inser då tillslut att det inte vare en brant nedfösrbacke bakom K1 utan en ås. Här borde kartritaren använda lutningsstreck på höjdkurvan, mycket svårläst.
K2: Bestämmer mig för stigen höger och sen följa höjdkanten fram mot K. Då höjden tar slut ska jag följa kompassen ner till en mosse. Kommer till en stor uppförsbacke och fattar ingenting, vänder tillbaka vänster där det är lite sankt. Tillslut inser jag att jag ska springa uppför till mossen, återigen borde kartritaren avända lutningssträck. Jag förstår inte varför lutningsstreck bara används på hjäplkurvor, på vanliga höjdkurvor används de enbart till jättedjupa gropar.
K3: Framkommligheten dåligt redovisad på första halvan. På ängen var det jättehögt gräs, till vänster om ängen var det jättesnabbt. Bestämde mig för att säkra via jättemossen till vänster, försökte följa surdraget men slarvade med riktningen. Lyckades läsa in mig på stigen genom att ”passa kartan”.
K6: Överväger att runda höger på ängarna, men tvekar då jag vis av erfarenheten från första ängen misstänker att även ängen till höger kunde vara svårframkomlig. Per tog detta vägval, svårframkommliga hygget var ganska fint, men på ängen var det ”växtlighet i huvudhöjd”. Bestämmer mig för stigen till vänster, vilket går bra trots problem med att följa släpstigen efter vägen. Följer beståndsgränsen upp mot K, men kommer lite för långt till höger i den täta skogen till vänster om beståndsgränsen och får vända tillbaka.
K7: Missar stigförgreningen, vilket dom flesta gör. En gubbe frågar var stigen är, ”här är den nog” säger jag och springer i en stig av upptrampat gräs. Följer påhittade stigar tills jag är utanför kartkanten, då börjar vinkla mot stora höjden. Passera tilslut en stor stig och ett fint ommråde med höga glesa tallar. Föstod då att jag var i området markerat som ”Pelarsalen” på kartan. Får syn på Per som startat 6 minuter före mig, då han rundar vänster rundar jag höger. Får K bra efter att hittat en annan kontroll vid stenen på åsen.
Visa kommentarer (0)
 
170901 Natt DM Uppland (2017-09-01) 170901 Natt DM Uppland (2017-09-01)